Grad

Delegacija Državnog arhiva Turske u posjeti JU Muzeji i galerije

Direktor JU Muzeji i galerije Podgorice, Vučić Ćetković, sa saradnicima bio je domaćin radnog sastanak koji je upriličen povodom posjete delegacije Državnog arhiva Republike Turske. Sastanku su prisustvovali Prof. dr Uğur Ünal, predsjednik Državnog arhiva Republike Turske i Abdurrahman S.Toprak, koordinator TİKA Podgorica, sa saradnicima. 

Državni arhiv Turske, smješten u Ankari i Istanbulu, jedna je od najznačajnijih turskih kulturnih institucija. Djelatnosti ostvaruje kroz istraživanje i valorizaciju kulturnog fonda sačinjenog od dragocjene arhivske građe, uz angažovanje više od 500 eksperata, posvećenih istraživanju, klasifikaciji, prevođenju i zaštiti dokumentacije. Samim tim, osnovna tema ovog inicijalnog sastanka, bila su iskustva Državnog arhiva Turske, modeli buduće saradnje, a u cilju prenošenja tih iskustava na arhivske prakse u Podgorici i Crnoj Gori, u smjeru unaprijeđivanja djelatnosti i daljeg razvoja standarda. 

Ovom prilikom dogovoren je i nastavak saradnje na prevođenju rukopisnih dokumenata arhivske građe – fermana, berata i rukopisnih knjiga iz kulturno-istorijske zbirke JU Muzeji i galerije Podgorice, na čemu eksperti Državnog arhiva Republike Turske već posvećeno rade.

Gostima je predstavljena Stalna muzejska postavka, uz stručno vođenje o istorijatu nastanka Podgorice, kao i obilazak Tvrđave Ribnica, gdje su se gosti upoznali sa arhitektonskim nasljeđem, te stanjem i problematikom njene valorizacije. Preliminarno je dogovoreno da se, kao jedna od aktivnosti buduće saradnje, istraži dokumentacija u Državnom arhivu Turske, vezana za Tvrđavu Ribnica.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *