Kultura

Boris Liješević dobitnik nagrade “Ardalion”

FOTO: Grad teatar Budva#Scena iz predstave “Upotreba čovjeka”

Crnogorski reditelj Boris Liješević dobitnik je nagrade „Ardalion“ za najbolju režiju na 25. Jugoslovenskom pozorišnom festivalu “Bez prevoda” u Užicu. Liješeviću je nagrada dodijeljena za režiju predstava „Upotreba čovjeka“ i „Čitač“. U ovim predstavama, kako se navodi u saopštenju stručnog žirija, „reditelj je uspješno povezao sredstva nekadašnjeg ekspresionizma sa modernim scenskim jezikom“.

Predstava “Upotreba čovjeka”, po istoimenom romanu Aleksandra Tišme, a u režiji Borisa Liješevića, regionalna koprodukcija festivala “Grad teatar” sa “Novim tvrđava teatarom”, pozorištem “Ujvideki Szinhaz” iz Novog Sada i East-West centrom iz Sarajeva, ponijela je još tri nagrade.

Za najbolju scenografiju „Ardalion“ je pripao Željku Piškoriću, za najbolju kostimografiju Marini Sremac, dok je „Ardalion“ za najboljeg mladog glumca, kao i nagradu Politike „Avdo Mujčinović“ dobio Aljoša Đidić.

Predstava „Čitač“, u koprodukciji Beogradskog dramskog pozorišta i Beo Arta produkcije Beograd, nastala po motivima romana Bernharda Šlinka u dramatizaciji Fedora Šilija i režiji Borisa Liješevića, takođe je ponijela još tri nagrade.

Proglašena je za najbolju predstavu, Mirjana Karanović, koja u predstavi igra lik Hane Šmic, dobila je „Ardalion“ za najbolju žensku ulogu, a za najbolju mušku ulogu nagrađen je Marko Grabež koji igra Mihaela Berga.

Predstave Borisa Liješevića “Upotreba čovjeka” i “Čitač” publika u Crnoj Gori moći će da pogleda tokom XXXV festivala „Grad teatar“.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *