Aktuelno Društvo

Složno protiv himne, razum utišao uvrede “Varvara”

U sinoć odigranom finalu fudbalskog Kupa Crne Gore između Budućnosti i Dečića viđeno je naličje neke nove, lošije Crne Gore. Crne Gore koja neće biti dobro mjesto ni za koga. Najmanje za buduće generacije koje bi trebalo da budu vodilja evropske i moderne države.

Sinoć je pokazano i dokazano da su nove generacije zatrovane nacionalizmom i to najgore vrste, gdje ispašta upravo dio građana koji Crnu Goru vidi kao multietničku i naprednu zemlju. Oni polako postaju manjina koja će žaliti svoju djecu jer moraju da žive na istom prostoru sa retrogradnim, nakaradnim i neemancipovanim ljudima koje će nazivati komšijama, rođacima ili sugrađanima.

Početak meča je bio indikator da je Crna Gora zemlja u nestajanju i sigurno je da će nestati ukoliko se preko noći ne promijene mnoge stvari. Stav prema društvenim anomalijama, a naročito fašizmu, mora biti oštar i beskompromisan, a svaki slučaj osuđen zatvorskom kaznom. Jer ako nemamo svijest šta je dobro i šta se može, a šta ne, onda moramo imati zakon koji će pojedinca ili grupu dovesti u red.

Navijači Budućnosti na sjevernoj tribini i navijači Dečića na južnoj bili su saglasni u jednom − kada je trebalo da pokažu nepoštovanje prema ovoj zemlji i njenoj himni. Obje navijačke grupe, kada je trebalo, ako ne da zapjevaju svoju himnu, onda da je ćutanjem kako dolikuje isprate i da pokažu poštovanje prema državi u kojoj žive. Tokom intoniranja himne pjevali su neke svoje pjesme i pokazale da su projekti Velike Srbije i Velike Albanije u Crnoj Gori učinili da polovina stanovništva ovu zemlju ne vidi kao svoju. Ovaj drugi veliki projekat je tek u povoju u Crnoj Gori. Moramo biti pošteni i reći da su Albanci u Crnoj Gori sinoć prvi put iskazali nepoštovanje prema njoj, dok su „Varvarima” ovakvi ispadi u posljednjih nekoliko godina svojstveni; još od finala Kupa protiv Lovćena.

„Varvari” su otišli korak dalje, pa su svom repertoaru dodali „*ebi Šiptare” − ipak se moralo dodvoriti „svom” Beogradu, koji njima na svakom meču skandira upravo istu rečenicu. Ipak su „Varvari” za Beograđane isto što i Tuzani za „Varvare”. Jer kakvi bi to bili Srbi da ne iskoriste meč protiv Dečića da se malo izvrijeđaju „Šiptari”, ne shvatajući da najviše time vrijeđaju sebe.

Znamo već kakav će odgovor biti. Ipak su samo htjeli da isprovociraju, da u njihovim redovima ima Albanaca koji su isto to skandirali, pa će reći da se u Radanovićima protiv Grblja klicalo Hrvatskoj. Naravno, desiće se još jedna zamjena teza u koju će neuki povjerovati. Ipak je trenutna većina na sjeveru iz redova Amfilohijeve „pravoslavne omladine”, dok Crnogorci mečeve gledaju sa zapadne tribine.

Gledali smo u redovima Budućnosti mnogo igrača iz Tuzi, a i veliki broj „Varvara” dolazi sa tog područja. Čak je bilo i vođa te grupe koji su bili Albanci. Kako ćete pogledati u oči te ljude? Kako ćete pogledati u oči Adrijana Đokaja, braću Camaj i ostale Tuzane poput Sanibala Orahovca, Refika Šabanadžovića…? Kako ćete pred vašeg idola Fatosa Bećiraja? Kako ćete pred još desetinom onih koji su širom Evrope pronosili slavu Budućnosti i Podgorice? Kako ćete pred samim sobom objasniti neobjašnjivo?

Jedno je sigurno − da ste sinoć svakom navijaču Budućnosti okaljali obraz i da će zbog vas svaki navijač Budućnosti, ali i Podgoričanin kada bude išao u Tuzi ili Ulcinj, morati da sagne glavu i osjeti stid zbog nečeg što nije uradio.

Da sinoć nije sve bilo tako loše pobrinula se tribina zapad. Navijači dva tima, podijeljeni na istoj tribini, zviždali su i negodovali na prozivke sa sjevera i skoro ga utišali. Kada je intonirana himna svi su bili na nogama i pokazali veliko poštovanje. Nije bilo nikakve čarke tokom cijelog meča. Na zapadnoj tribini bilo je po slobodnoj procjeni između 1500−2000 gledalaca koji su pokazali to crnogorsko dostojanstvo i čojstvo. Na jugu oko 100 navijača Dečića, na sjeveru oko 250 „Varvara”. Možda je to što je manjina na stadionu nadglasana i utišana ipak pokazatelj da u Crnoj Gori živi jedan znatan broj razumnih građana koji može da bitiše zajedno na ovom prostoru onako kako je to radio vjekovima.

Reakcije pune uvažavanja vidjeli smo sinoć od strane onih kojima je do ove zemlje stalo.

Leon Đokaj, bivši zamjenik ministra manjinskih prava u Vladi Crne Gore, oglasio se na svom tviter profilu i zahvalio gradonačelniku Podgorice Ivanu Vukoviću, koji je nakon skandiranja „Varvara” napustio ložu gradskog stadiona.

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović osudio je ponašanje dijela navijača sa sjeverne tribine i nazvao ga skandaloznim. Pozvao je građane Crne Gore na toleranciju.

Naši čitaoci iz Istčestera u Njujorku poslali su nam fotografije sa okupljanja Crnogoraca gdje su navijači Budućnosti i Dečića zajedno uz večeru gledali finale Kupa. Primjer kako Crna Gora treba da izgleda.

Očekujemo da ispad „Varvara“ osudi premijer Zdravko Krivokapić i predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić, ako ne zbog časnog naroda Tuzi i Malesije, onda zbog svog političkog „saborca“ Dritana Abazovića. Ipak treba da vode ovu državu zajedno. 

Foto: FK Budućnost

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *