Politika

Bogdanović:Kad Vlada koja služi stranim interesima pokuša da obilježi Dan nezavisnosti, fijasko je očekivan

Tužno je bilo gledati šta je sve premijer Zdravko Krivokapić radio u protekla dva dana. Sve sumorniji – da li zbog Dana nezavisnosti ili toga što je kraj njegove Vlade sve bliži – pokušao je da se obrati građanima, a onda i da organizuje nekakav događaj na Trgu nezavisnosti. I dok obraćanje nije umio valjano ni pročitati, događaj je tek bio poseban fijasko, što je, uostalom, bilo i sasvim očekivano, ocijenio je Aleksandar Bogdanović, generalni sekretar Demorkatske parije socijalista DPS.

Bogdanović smatra da je premijer Krivokapić tokom obraćanja na prijemu ličio na sve osim na državnika i da ga je tužno bilo slušati.

“Napisane, kako premijer kaže, “proskule”, vrvjele su od najjeftinijeg politikantstva i populizma, čime je najveću uslugu još jednom napravio – građanskoj opoziciji. Jer, sve što Krivokapić izusti, samo dodatno zbližava narod Crne Gore koji je na strani razumne, građanske ideje, a koji iz dana u dan sve glasnije poručuje šta misli o njegovoj parodiji od Vlade”, naveo je Bogdanović u saopštenju za medije.

On je dodao da je još je tužnije bilo vidjeti broj okupljenih na trgu u Podgorici.

“Dok je proslava na Lovćenu i Ivanovim koritima okupila brojku kakvu Crna Gora ne pamti, na Trgu nezavisnosti više građana zatekne se i tokom najsilovitijih udara podgoričkog sjevera. A i zbog koga bi oni, uopšte, juče i bili tamo?”, naveo je Bodanović.

On je ocijenio da aktuelna vlada sa Krivokapićem na čelu više nema nikakav faktički legitimitet.

“Onaj formalni izgubili su još krajem marta. A kada je riječ o svim, Krivokapiću inače svojstvenim, uvredama i klevetanjima koja je izrekao tokom prijema na račun onih koji su, za razliku od njega, bili za nezavisnu Crnu Goru – samo ih treba prezrijeti. Da su došle od kakve ozbiljnije ličnosti, možda bi bile i zabrinjavajuće, a ovako – doživjećemo to kao izraz očajanja jednog čovjeka koji više ne zna ni šta govori, ni šta radi. Tek je i njemu, kao i čitavoj Crnoj Gori, jasno da su mu dani na funkciji, koju sada uzurpira bez ikakvog legitimiteta, odbrojani”.

Krivokapić je, smatra Bogdanvoić, svojim i djelovanjem njegove Vlade snažno doprinio zajedništvu građanske i antifašističke Crne Gore, “protiv koje nije pomoglo ni gaženje službenim kolima, ni pisanje prijava, ni njegove prijetnje i omalovažavanja, a to je zajedništvo najbolje mogao da vidi juče i na Lovćenu i na Cetinju”.

“I zato, neće biti da se nekome, kako Krivokapić poruči, “pričinjava proljeće”. Jer, ono je uveliko počelo, a Krivokapić ga samo podstiče incidentnim ponašanjem, poput nedopustivog i populističkog obraćanja, kojeg nije mogao da se suzdrži ni tokom okrnjene proslave Dana nezavisnosti koju je organizovao. Svojim je obraćanjem sa prijema otjerao i poslanike, što sasvim dovoljno govori o “pomirenju” koje pominje u svojim ispraznim izlivima patetike”, naveo je Bogdanović.

On je dodao da o, kako je naveo, zlosretnoj Vladi najbolje govori pedesetak prisutnih na događaju u centru Podgorice povodom 21. maja.

“Ne može se do juče raditi protiv Crne Gore i služiti tuđim interesima, a od danas se predstavljati pomiriteljem i afirmatorom građanske Crne Gore. Jer, ko god tako misli, samo potcjenjuje građane ove države. A građani Crne Gore naročito ne praštaju kada neko želi da ih potcijeni – i to su vladajućoj većini jasno poručili i juče”, zaključio je Bogdanović.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *