Izdvojeno Politika

Sekulović: Po prvim informacijama, Kandić nije bio vozač; Knežević: Onda tek imamo problem

Po nalogu osnovnog državnog tužioca, Uprava policije je izuzela video-snimke sa kamera koje se nalaze u blizini mjesta nezgode u kojoj je učestvovalo službeno vozilo Vlade, a u kome je bio i zamjenik generalnog sekretara Nikola Kandić, kazao je tokom saslušanja na sjednici skupštinskog Odbora za bezbjednost i odbranu načelnik Odsjeka za bezbjednost drumskog saobraćaja Dragan Gorović.

“Utvrđuje se da li je vozilo prošlo kroz crveno svjetlo, da li je imalo svjetlosnu signalizaciju, odnosno takozvane blinkere. Jedna od dvije osobe koje su učestvovale u nezgodi imala je 1,2 promila alkohola u krvi”, kazao je Gorović ne navodeći ko je u pitanju.

Prema prvim informacijama, kazao je ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović, za volanom nije bio Nikola Kandić, na šta mu je predsjednik Odbora Milan Knežević rekao: “Tek onda imamo problem”.

“Policija je na licu mjesta zatekla jednu osobu, koja je izjavila da je jedno od vozila koja su učestvovala u udesu vozilo Vlade. Nakon toga se pojavilo još jedno lice i izjavilo da je bio saputnik u vozilu Vlade, koje je imalo civilne tablice”, kazao je Gorović.

Svako vozilo u Crnoj Gori, osim vozila Uprave policije, kako je objasnio, može da bude registrovano samo na jedne tablice, uključujući i vozila državnih institucija.

“Ukoliko je ovo vozilo imalo civilne tablice, ono je moralo biti registrovano, i nije smjelo imati druge tablice. Ukoliko jesu korišćene tablice drugog vozila, to je krivično djelo. Vozilo jeste u trenutku udesa imalo civilne tablice, kao i tokom vršenja uviđaja”, rekao je Gorović.

Da li je vozilo imalo svjetlosnu signalizaciju, kaže, nepoznata je informacija.

“Imamo oprečne izjave svjedoka. Izuzeti su video-snimci sa kamera koje postoje u blizini mjesta nezgode, ili eventualno na trasi kretanja”, kazao je Gorović.

Svjetlosnu signalizaciju, pojašnjava, mogu da koriste samo vozila Uprave policije, ANB-a i Vojske Crne Gore, uz posebno odobrenje.

“Ostali koji to rade, zloupotrebljavaju i krše zakon. Ukoliko je to ovo vozilo koristilo, u tom dijelu krši zakon”, rekao je Gorović.

On je saopštio da niko od učesnika udesa nije odbio alko-testiranje, ali nije želio da kaže ko je osoba koja je imala alkohol u krvi.

“Da li je lice koje je imalo alkohola u krvi lice koje je javni funkcioner, i zašto nije uhapšeno? Ako je neko drugi vozio službeno vozilo Vlade, kako je došlo do toga?”, pitao je poslanik SDP-a Raško Konjević.

Gorović je odgovorio da je od dvije osobe koje su bile na licu mjesta, koje su kontrolisane, a potencijalni su vozači, jedna imala više od jednog promila alkohola u krvi.

Na pitanje Konjevića zašto ta osoba nije u zatvoru, Gorović je odgovorio da je to pitanje za osnovnog državnog tužioca koji rukovodi izviđajem.

Ministar Sekulović je odgovorio da na osnovu informacija koje on posjeduje Kandić nije bio vozač, a imao je ispod jedan posto alkohola u krvi.

“Postupak se tu nije zaustavio. Nije bilo prikrivanja. Provjerava se ta činjenica, da li jeste ili nije”, ističe Sekulović.

Policija nakon izlaska na lice mjesta nije mogla sa sigurnošću da zna ko je bio vozač, rekao je Sekulić i upitao: “Treba li policija sad da lišava slobode dva lica, jer ne zna ko je od njih dvoje vozač?”

Policija je, smatra Konjević, mogla da utvrdi ko je pijan i da njega uhapsi.

“’Ajd’ sad, kad bi ušli u to ko je pijan – dva, tri piva… Ne relativizujem, ali nije sad to teško pijanstvo da se nije moglo viđeti. Dakle, izvršeno je testiranje, izvađena krv u Kliničkom centru, da se to dodatno provjeri. Ne vidim da je bilo ko prikrio išta”, kazao je Sekulović.

Podsjetimo, mediji su objavili fotografiju na kojoj se vidi automobil Vlade Crne Gore, marke „mercedes E250“, registarskih oznaka PG – CG 014, u trenutku dok prolazi kroz raskrsnicu dok je crveno svjetlo na semaforu. Na sajtu Vlade se navodi da je vozilo sa ovim registarskim brojem zadužio zamjenik generalnog sekretara u Vladi Nikola Kandić.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *